Skip to content

Αγαπητοί συνάδελφοι
Μετά από αναλυτική πληροφόρηση που είχε ο Σύνδεσμός μας από τον Πρόεδρο της ΟΕ του 3ου Πανελλήνιου Συνέδριου της ΠΕΒ κ. Θανάση Πολύζο σχετικά με τις διαδικασίες εγγραφής για το Επιστημονικό συνέδριο της ΠΕΒ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι:

1. Εξασφαλίσαμε την τιμή των μελών της ΠΕΒ για την εγγραφή. Η τιμή είναι 15 ευρώ (είτε με εισήγηση είτε με απλή παρακολούθηση του συνεδρίου).
2. Για να μην επιβαρυνθείτε με το επιπρόσθετο ποσό των τεσσάρων ευρώ ανά σύνεδρο, το ποσό εγγραφής θα το εισπράξει ο Σύνδεσμος μας, αφού κάνετε την εγγραφή.
3. Η εγγραφή μπορεί να γίνει πατώντας στον σύνδεσμο (link) http://3synedrio.biologia.gr/ ή πατώντας πιο κάτω, στο κουτί αριστερά από το "Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ".

Όταν μπείτε στην ιστοσελίδα επιλέξετε, στο κάτω μέρος "εγγραφή" και μετά "διαθέσιμη φόρμα". Αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία επιλέγετε:

ΜΕΛΗ ΠΕΒ - Προεγγραφή 15 ευρώ
Πιο κάτω λέει αποδεικτικό, γράφετε ΟΧΙ
Στις παρατηρήσεις απαραίτητα σημειώνετε: το ποσό των 15 ευρώ κατατέθηκε στον ΣΒΟ.

Υπενθυμίζουμε ότι το φετινό συνέδριο της ΠΕΒ θα γίνει στην Κατερίνη από τις 13-15 Νοεμβρίου 2015.

Στο συνέδριο μπορείτε να συμμετάσχετε και ως εισηγητές, παρουσιάζοντας κάποια εργασία. Πατώντας τον σύνδεσμο θα βρείτε τις σχετικές πληροφορίες, όπως επίσης πληροφορίες σχετικά με την εκεί διαμονή σας. Η ΟΕ του συνεδρίου έχει εξασφαλίσει πολύ καλές τιμές για τους συνέδρους, σε ξενοδοχεία που βρίσκονται γύρω από το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΒ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ WORD ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ, ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΜΠ ΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ/Α ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ.

ΑΦΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟ EMAIL ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
info@biosyn-oelmek.org

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΒ Η 30/9/2015.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΒΟ

ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΦΕΛΕΚΚΗ*

Διάβασα πρόσφατα στο διαδίκτυο  μια πολυσέλιδη έκθεση της UNESCO από τον Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης Dr J.C. Van der Steen, στην οποία αναλύει τη διδασκαλία της Βιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο Dr Van der Steen, δίνει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του μαθήματος της Βιολογίας ανά το παγκόσμιο και συγκεντρώνεται στην προσπάθεια διαφόρων χωρών να μεταλλάξουν τη διδασκαλία του μαθήματος ούτως ώστε να ταυτίζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας και της τεχνολογικής εξέλιξης. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χωρά που προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στο μάθημα της Βιολογίας εισάγοντας την πρακτική άσκηση στη διδασκαλία και δίνοντας τη δυνατότητα στο μαθητή να «μάθει κάνοντας». Το παράδειγμα της Αμερικής ακολούθησαν και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Η έκθεση καταλήγει συμπεραίνοντας ότι η μεταρρύθμιση του μαθήματος της Βιολογίας με την εισαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων είναι απαραίτητη και τονίζει ότι «η ενεργή συμμετοχή του μαθητή στη διερεύνηση  συγκεκριμένων προβλημάτων είναι η καλύτερη μέθοδος μάθησης στον επιστημονικό τομέα. Οι εργαστηριακές ασκήσεις είναι απαραίτητες στην εκπαίδευση των μαθητών, βοηθώντας τους να βελτιώσουν όχι μόνο τις γνώσεις τους αλλά και τις πνευματικές τους ικανότητες». Η έκθεση αυτή γράφτηκε στις 27 Ιουλίου το 1964!!!!

Το 2015 η Ευρώπη και η Αμερική προχωρούν σε νέες μεταρρυθμίσεις στο μάθημα της Βιολογίας.  Τα παραδοσιακά εργαστήρια κρίνονται πλέον μη ικανοποιητικά. Οι αρμόδιοι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με  διαφόρους Συνδέσμους Βιολογίας στην Ευρώπη καινοτομούν αλλάζοντας την εργαστηριακή ύλη στην Βιολογία ούτως ώστε να καταστεί πιο άμεση προς τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και να συνδέεται άμεσα  με την επιστημονική έρευνα.

Το 2015 στην Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη συζητούμε…! Ακόμη προσπαθούμε να αποφασίσουμε: είναι η Βιολογία εργαστηριακό μάθημα ή όχι;(τουλάχιστον στη δημόσια εκπαίδευση). Μπορεί η πρακτική θα βελτιώσει την κατανόηση του μαθητή για το μάθημα και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης; Μπορεί ο μαθητής να εμπνευστεί για την επιστήμη ακούγοντας τον καθηγητή του απλά να μιλά;  Θεωρώ άσκοπο να προσπαθήσω να απαντήσω αυτά τα ερωτήματα γιατί οι απαντήσεις είναι προφανείς.

Θα ήθελα όμως να παραθέσω κατά τη γνώμη μου τις επιλογές που έχουμε ως Κύπρος:

  1. Μπορούμε να καινοτομήσουμε. Όχι απλά να εργαστηριοποιήσουμε το μάθημα τα ης Βιολογίας, αλλά ναεισαγάγουμεπρακτικέςασκήσειςοιοποίεςθαβοηθούντομαθητήναασχοληθείμεπραγματικάσενάρια. Το κόστος δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση αποτρεπτικός παράγοντας. Μπορεί να εισαχθεί η πρακτική στη διδασκαλία φτηνά και αποτελεσματικά.
  2. Μπορούμε να εργαστηριοποιήσουμε το μάθημα με τον παραδοσιακό τρόπο. Σίγουρα και αυτό θα είναι ένα βήμα προς τα μπρος.

Επίσης απλά μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα και να περιμένουμε να γίνει η χώρα μας κέντρο καινοτομίας και εκπαίδευσης "από μόνη".

Η επιλογή είναι δική μας.

*Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας και Ιατρικής, Συντονιστής Προγράμματος της  Βιολογίας του Ανθρώπου,  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 στο paideia-news. Διαβάστε το άρθρο εδώ

Ο Σύνδεσμος Βιολόγων και η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζουν δυσφορία για το γεγονός ότι η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας δεν προχώρησε σήμερα στην ανακοίνωση των διορισμών τεσσάρων Βιολόγων οι οποίοι περιλαμβάνονταν στις ανάγκες που έστειλε στην ΕΕΥ το Υπουργείο Παιδείας.

 

Η πιο πάνω ανάρτηση έγινε στις 27 Αυγούστου 2015 στο paideia-news. Διαβάστε το άρθρο εδώ

«Μέσα σε μόλις 15 ημέρες 865 άτομα απαίτησαν την εργαστηριοποίηση της Βιολογίας άμεσα από τη νέα σχολική χρονιά. Από τα 865 άτομα, το 41% ήταν μαθητές και φοιτητές». Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος Βιολόγων Φυσιογνωστών (ΟΕΛΜΕΚ). ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα του ψηφίσματος που προώθησε στις 8 Αυγούστου.

Αναφέρει στη ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Βιολόγων Φυσιογνωστών (ΟΕΛΜΕΚ).

«Η μελέτη της βιολογίας παρέχει στους μαθητές την ευκαιρία να μελετήσουν τη ζωή. Η Βιολογία μελετά  τους ζωντανούς οργανισμούς και τις δομές τους, τις λειτουργίες τους, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Η επιστημονική μέθοδος είναι η κύρια διαδικασία με την οποία μπορεί να κατακτηθεί η επιστημονική γνώση. Περιλαμβάνει τις βασικές δεξιότητες της παρατήρησης, του ερωτήματος, της υπόθεσης, του πειράματος, του αποτελέσματος και της κατάληξης στο βασικό συμπέρασμα για την απόκτηση της γνώσης. Επιπλέον, η έρευνα και το πείραμα δίνουν στο άτομο τη δυνατότητα να αναπτύξει ποικίλες δεξιότητες, όπως ο έλεγχος διαφόρων μεταβλητών, ο σχεδιασμός στρατηγικών, καθώς επίσης η συλλογή δεδομένων και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Σαφέστατα, η Βιολογία σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πειραματική διαδικασία, διότι, όπως σε όλες τις θετικές επιστήμες, η απόκτηση  επιστημονικής γνώσης δεν μπορεί να επιτευχθεί σε θεωρητικό μόνο επίπεδο.

Τα αναλυτικά προγράμματα της Βιολογίας ανέκαθεν περιείχαν πειράματα. Τα τελευταία χρόνια όμως, με τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού  για εμπλουτισμό της διδαχθείσας ύλης με πειραματικές ασκήσεις, έτσι ώστε το μάθημα να γίνεται καταρχάς κατανοητό, αλλά και πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές, ώστε να μπορούν να συνδέουν άμεσα το θεωρητικό πλαίσιο με τα βιολογικά φαινόμενα, μέσω παρατήρησης και πειραματισμού. Οι πειραματικές ασκήσεις αποτελούν αφενός απαραίτητο εργαλείο διδασκαλίας σε ένα σύγχρονο σχολείο, και αφετέρου παρέχουν πραγματικά κίνητρα μάθησης στα παιδιά σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης.

Φυσικά, για να μπορέσουν οι μαθητές να κατανοήσουν τις πειραματικές ασκήσεις, θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές. Επομένως ο αριθμός των μαθητών στις εργαστηριακές ασκήσεις επιβάλλεται να είναι τέτοιος που να διασφαλίζει αρχικά την ασφάλεια των μαθητών, τη συνεχή επίβλεψη τους από τους εκπαιδευτικούς αλλά και την εξατομικευμένη εργασία, έτσι ώστε οι μαθητές μέσω της επιστημονικής μεθόδου να κατακτήσουν την επιστημονική γνώση.

Είναι συνεπώς απαραίτητη η άμεση εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας στα πρότυπα εργαστηριοποίησης των άλλων μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών, Φυσικής και Χημείας. Είναι κάτι που εμείς ως εκπαιδευτικοί, αλλά και ως γονείς Βιολόγοι ζητάμε επιτακτικά εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς όμως μέχρι στιγμής, αυτή  η απόλυτα δικαιολογημένη και εύλογη απαίτηση για ποιοτική αναβάθμιση του μαθήματος της Βιολογίας να βρίσκει αντίκρισμα.

Το τελευταίο διάστημα καταξιωμένοι επιστήμονες στην Κύπρο και στο εξωτερικό (1, 2, 3, 4), ανέδειξαν μέσα από άρθρα τους στον ηλεκτρονικό τύπο την ανάγκη της εργαστηριοποίησης του μαθήματος της Βιολογίας. Για εμάς όμως πολύ μεγάλη σημασία έχει και η άποψη των μαθητών μας και των γονέων,  εφόσον οι όποιες μεταρρυθμίσεις γίνονται στην εκπαίδευση επηρεάζουν πρωτίστως αυτούς και θα πρέπει να στοχεύουν στην καλύτερη και ποιοτικότερη μόρφωση των παιδιών μας παρέχοντας τους τα απαραίτητα εφόδια για να χτίσουν το μέλλον τους.  Στο ψήφισμα που προώθησε ο σύνδεσμος στις 8/8/2015, για να υπενθυμίσει σε όλους τους αρμόδιους ότι η Βιολογία δεν είναι τυχαία το πρώτο μάθημα στις επιλογές των μαθητών στις παγκύπριες εξετάσεις και να αναδείξει την ανάγκη της εργαστηριοποίησης της Βιολογίας, φάνηκε ξεκάθαρα και η άποψη των μαθητών. Μέσα σε μόλις 15 ημέρες 865 άτομα απαίτησαν την εργαστηριοποίηση της Βιολογίας άμεσα από τη νέα σχολική χρονιά. Από τα 865 άτομα, το 41% ήταν μαθητές και φοιτητές (Σύνολο όσων ψήφισαν 1, Σύνολο όσων ψήφισαν 2), ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των γονιών (13%) που θέλουν το αυτονόητο. Γιατί τότε το Υπουργείο Παιδείας να αρνηθεί κάτι το οποίο οι ίδιοι οι μαθητές ζητούν και  φοιτητές και γονείς θεωρούν αναγκαίο;

Εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων στηρίζουν την άποψη αυτή, κυρίως όμως οι Βιολόγοι εκπαιδευτικοί που καλούνται να οργανώσουν τα πειράματα, ζητούν και αναμένουν όπως το εύλογο αυτό αίτημά μας υλοποιηθεί άμεσα από τη νέα σχολική χρονιά, έστω και σταδιακά (Σύνολο εκπαιδευτικών).

Το μάθημα της Βιολογίας είναι μάθημα εργαστηριακό και μόνο έτσι μπορεί να προσφέρεται στην εκπαίδευση. Ζητούμε άμεσα την εργαστηριοποίηση της Βιολογίας ξεκινώντας από τη σχολική χρονιά 2015-16, έστω και με σταδιακή εφαρμογή, για πραγματική αναβάθμιση της παιδείας προς όφελος των μαθητών. Ολοκληρωνένη μόρφωση των παιδιών μας σημαίνει καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας!

 Στις 31/8/2015 θα προωθήσουμε τις υπογραφές αυτές στους ακόλουθους φορείς: Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Επιθεώρηση Βιολογίας, ΟΕΛΜΕΚ και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.
Καλούμε τους πιο πάνω αποδέκτες του ψηφίσματος, να κατανοήσουν τη σημασία και την επιτακτική ανάγκη της εργαστηριοποίησης του μαθήματος Βιολογίας για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τους μαθητές και κατ΄ επέκταση την κοινωνία μας και ο καθένας από τη θέση του να συμβάλει στην υλοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.

Υ.Γ
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ερευνητές για το ενδιαφέρον που επέδειξαν με τη δημοσίευση των πιο πάνω άρθρων, καθώς επίσης και το σύνολο των ατόμων που στήριξαν με την ψήφο τους την προσπάθεια που κάνει ο σύνδεσμος μας για εργαστηριοποίηση των μαθημάτων Βιολογίας».

Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο paideia-news στις 25 Αυγούστου 2015 και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

71180703

ΤΟΥ ΖΗΝΩΝ ΖΗΝΩΝΟΣ*

Ζούμε σε μία εποχή στην οποία η επιστήμη και ειδικότερα η Βιολογία καλπάζει με γοργούς ρυθμούς. Η σύγχρονη Βιολογία είναι απολύτως συνυφασμένη με το πείραμα και η βιολογική γνώση συχνά είναι πολύ πιο δύσκολο να αφομοιωθεί και να γίνει κατανοητή όταν είναι μόνο θεωρητική. Πολλές γνώσεις που θεωρούμε δεδομένες σήμερα, όπως το ανθρώπινο γονιδίωμα καθώς και η γενετική και μοριακή βάση πολλαπλών ασθενειών, ήταν κάποτε ένα «μαύρο κουτί» μέχρι που η πειραματική Βιολογία ξεδίπλωσε το μυστήριο. Σε πολλές Ευρωπαϊκές και μη χώρες η σημαντικότητα του πειράματος στη Βιολογία έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό και ως εκ τούτου οι εργαστηριακές ασκήσεις στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση έχουν γίνει πλέον ρουτίνα. Γιατί λοιπόν όχι και στην Κύπρο;

Έχω την τύχη και την ατυχία να ζω μακριά από την Κύπρο, στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ασχολούμαι με την έρευνα. Συχνά, μαζί με συναδέλφους, καλούμαστε να διεξάγουμε απλές εργαστηριακές ασκήσεις σε μαθητές δημοτικού κατά τις οποίες τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να κάνουν τα ίδια απλά πειράματα («hands-onscience»), ούτως ώστε να κατανοήσουν βασικές έννοιες της Βιολογίας. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι στην Κύπρο του 2015 τέτοιου είδους εργαστηριακές ασκήσεις κατά τις οποίες ο μαθητής έχει την ευκαιρία να πειραματιστεί από μόνος του ή σε μικρές ομάδες με τα βιολογικά συστήματα, δεν διεξάγονται καν στη Mέση Eκπαίδευση.

Είναι επιεικώς απαράδεκτο οι σημερινοί Κύπριοι νέοι και μελλοντικοί επιστήμονες να μην έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την πρακτική εργαστηριακή εμπειρία στη Βιολογία, στον βαθμό που παρέχεται σε άλλες χώρες και τη δυνατότητα να μπουν στο εργαστήριο και να διεκπεραιώσουν οι ίδιοι ένα πείραμα από αρχή μέχρι τέλους -και όχι  απλώς παρακολουθώντας επίδειξη πειράματος από τον εκπαιδευτικό-εφαρμόζοντας στην πράξη τη θεωρία που έχουν διδαχτεί μερικές μέρες ή και ώρες πριν στην τάξη τους. Είναι αδιανόητο ο μαθητής να αποφοιτά από τη Μέση Εκπαίδευση χωρίς να έχει σωστή αντίληψη βασικών εννοιών Βιολογίας που αποκτώνται μόνο με εντατική πρακτική εξάσκηση. Για παράδειγμα ο σημερινός Κύπριος μαθητής της μέσης εκπαίδευσης δεν έχει σωστή εικόνα για το τι είναι ένας μικροοργανισμός (π.χ. ένα βακτήριο ή ένας μύκητας) αφού δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να μελετήσει επαρκώςμικροοργανισμούς κάτω από το μικροσκόπιο. Επιπλέον η εργαστηριοποίηση της Βιολογίας, κατά την άποψή μου, έχει ως συνέπεια το μάθημα αυτομάτως να γίνεται πολύ πιο συναρπαστικό, με τους μαθητές να αποκτούν πραγματικό ενδιαφέρον. Είναι εντελώς διαφορετικό να διδάσκεται ο μαθητής κάτι εξ ολοκλήρου από τις εικόνες των βιβλίων παρά σε εργαστηριακό επίπεδο όπου έχει την δυνατότητα να κρατήσει στα χέρια του ένα ιστό ή οργανισμό και να δει ζωντανά κάτι στο μικροσκόπιο.

Οι εργαστηριακές ασκήσεις δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκη με πολύπλοκο και ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό. Ας μη ξεχνάμε ότι η βάση της σύγχρονης γενετικής προέρχεται από τα αποτελέσματα  του Gregor Mendel ο οποίος με τα πολύ απλά πειράματα διασταυρώσεων που διεξήγαγε χρησιμοποιώντας μπιζέλια θέσπισε τους νόμους της κληρονομικότητας. Κατά συνέπεια η εργαστηριοποίηση της  Βιολογίας δεν σημαίνει απαραίτητα τεράστιο κόστος για το εκπαιδευτικό σύστημα. Το κόστος βασικού εργαστηριακού εξοπλισμού όπως για παράδειγμα μικροσκοπίου ή μηχανήματος αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης έχει γίνει εξαιρετικά προσιτό στις μέρες μας. Με αυτές τις βασικές εργαστηριακές συσκευές ο μαθητής μπορεί να διεξάγει απλές, αλλά εξαιρετικής σημασίας, εργαστηριακές ασκήσεις όπως για παράδειγμα πολλαπλασιασμό DNA ή μικροσκοπική παρατήρηση βακτηρίων και επιδερμίδας φύλλου. Επιπρόσθετα, ορισμένες εργαστηριακές ασκήσεις μπορούν να διεξαχθούν χωρίς κανένα απολύτως κόστος όπως για παράδειγμα ανατομία ζώων (π.χ. ψάρι, περιστέρι)ή οργάνων ζώων (π.χ. καρδιά, νεφρά) τα οποία μπορούν εύκολα να προμηθευθούν από υπεραγορές ή κρεοπωλεία.

Φυσικά, για να μπορέσουν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι οποιεσδήποτε εργαστηριακές ασκήσεις, θα πρέπει ο αριθμός των μαθητών στα εργαστήρια να είναι τέτοιος που να διασφαλίζει αρχικά την διατήρηση της ασφάλειας των μαθητών, τη συνεχή επίβλεψη τους από τους εκπαιδευτικούς αλλά και την εξατομικευμένη εργασία, έτσι ώστε οι μαθητές μέσω της επιστημονικής μεθόδου να καταλήξουν στην επιστημονική γνώση.Είναι συνεπώς απαραίτητη η άμεση εργαστηριοποίηση της Βιολογίας στο πρότυπο εργαστηριοποίησης των άλλων μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών, Φυσικής και Χημείας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η εργαστηριοποίηση της Βιολογίας στη Μέση Εκπαίδευση είναι απολύτως απαραίτητη και αναγκαία και δεν συνεπάγεται με ασύμφορο κόστος για το εκπαιδευτικό σύστημα. Αφενός θα ενισχύσει τη γνώση που παρέχεται στα σχολεία μας παρέχοντας μία ολιστική και πολύπλευρη άποψη για τα βιολογικά συστήματα και αφετέρου το μάθημα γίνεται πολύ πιο συναρπαστικό και κατανοητό για το μαθητή.

*PhD Malaria Programme

Wellcome Trust Sanger Institute

Cambridge, UK

 

Διαβάστε το άρθρο στο paideia-news εδώ