Skip to content

Αγαπητοί συνάδελφοι, Σας υπενθυμίζουμε ότι το φετινό συνέδριο της ΠΕΒ, με θέμα <<Η Βιολογία στην Εκπαίδευση>>, θα γίνει στο Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων, στον Πειραιά, από τη 1 μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2017. Όσοι συνάδελφοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο συνέδριο, παρακαλείστε να το δηλώσετε μέσω του email του Συνδέσμου: info@biosyn-oelmek.org , αναγράφοντας: Ονοματεπώνυμο, ΠΜΠ και σχολείο (έδρα) στο οποίο υπηρετείτε. Θα είσαστε σίγουροι ότι παραλήφθηκε όταν πάρετε σχετικό απαντητικό email. Η δήλωση σας πρέπει να σταλεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2017, προκειμένου να εξασφαλιστεί έγκαιρα άδεια με απολαβές από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, για την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου 2017. Όπως κάθε χρόνο, για τη συμμετοχή σας ως ομιλητές, δηλώνετε από μόνοι σας κατευθείαν την ΠΕΒ. Όσον αφορά στην εκεί διαμονή σας, μπορείτε να επιλέξετε ξενοδοχείο της αρεσκείας σας, είτε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις της ΠΕΒ. Συνήθως προτείνουν κάποια ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στο χώρο του συνεδρίου και προσφέρουν λογικές τιμές. Όσον αφορά στην εγγραφή σας, αυτή μπορεί να γίνει κατευθείαν στο χώρο του συνεδρίου. Ο Σύνδεσμος μας θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσει όπως και τα προηγούμενα χρόνια για τα μέλη του, τιμές μελών ΠΕΒ για την εγγραφή στο συνέδριο. Στο χώρο των εγγραφών απλώς δηλώνετε ότι έρχεστε από την Κύπρο. Είμαστε τη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε άλλες διευκρινίσεις. Μπορείτε να ενημερωθείτε περαιτέρω από το συνημμένο.

Από το ΔΣ του ΣΦΒΟ

4th_announcement_biology_conference

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιολόγων-Φυσιογνωστών ΟΕΛΜΕΚ

Αγαπητοί συνάδελφοι, “Καλή και Παραγωγική Σχολική Χρονιά 2017-2018”,
Ξεκινούμε τη νέα σχολική χρονιά με κυριότερο στόχο του Συνδέσμου, την πλήρη εργαστηριοποίηση του μαθήματός μας, η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και σταδιακά να καλύψει όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Πρόσφατα σας στείλαμε δελτίο τύπου, με το οποίο σας ενημερώναμε για τις ενέργειες που έχουμε κάνει για το θέμα. Θα συνεχίσουμε ακούραστα τις προσπάθειες μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε (περικοπές, αποεργαστηριοποίηση μαθημάτων από το ΥΠΠ).
Ως ένα μέτρο για τη μη εργαστηριοποίηση του μαθήματός μας από το ΥΠΠ, όπως τα τελευταία χρόνια , έτσι και φέτος, σας καλούμε, η διεξαγωγή των πειραμάτων να γίνεται με τη μορφή της επίδειξης από σας, με εξαίρεση τη Γ΄ Λυκείου, όπου το μάθημα είναι εργαστηριοποιημένο, στο πρότυπο της Φυσικής/Χημείας (θα σταλεί επίσημη ανακοίνωση εντός Σεπτεμβρίου). Μετά από μια κατ΄ αρχήν συζήτηση με την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, η οργάνωσή μας είναι έτοιμη να μας υποστηρίξει στο αίτημά μας. Βεβαίως, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με την ΟΕΛΜΕΚ και στη συνέχεια με τον ΥΠΠ για συζήτηση του τόσο σημαντικού για μας τους Βιολόγους θέματος. Ανάλογα με την εξέλιξη του διαλόγου, θα προχωρήσουμε σε ενέργειες, μη αποκλείοντας τη λήψη μέτρων. Με νέα δελτία τύπου θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις.
Επειδή είχαν δημιουργηθεί κάποιες παρεξηγήσεις από συγκεκριμένο επαρχιακό γραφείο, ζητήσαμε, με επιστολή μας, να εκδοθεί εγκύκλιος από τη ΔΜΕ, τόσο σε σχέση με την εργαστηριοποίηση στη Γ λυκείου, όσο και για την παραχώρηση ώρας προετοιμασίας εργαστηρίου για τη Γ΄ Λυκείου.
Στην ίδια επιστολή ζητήσαμε ακόμα στα τμήματα Β΄ Λυκείου ο αριθμός των μαθητών να μην ξεπερνά τους 20 (πράγμα που στην ουσία συνιστά εργαστηριοποίηση, κατά το πρότυπο της Γ΄ Λυκείου.
Σε περίπτωση που δεν ισχύσουν τα πιο πάνω στο σχολείο σας, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε ώστε να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες. Σας υπενθυμίζουμε ότι αναμένουμε να παραχωρηθεί μία περίοδος για προετοιμασία εργαστηρίου, στους συνάδελφους που διδάσκουν στο Λύκειο, με μέγιστο αριθμό 2 περιόδων σε κάθε σχολείο.
Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συνδέσμου με τα Πανεπιστήμια και το ΙΝΓΚ, όπως πέρσι έχει εξασφαλιστεί και φέτος η δυνατότητα για επισκέψεις μαθητών στα εργαστήρια των πιο
e-mail: info@biosyn-oelmek.org
πάνω φορέων και ακόμα για επισκέψεις επιστημόνων στα σχολεία για ενημέρωση των μαθητών σε σχέση με τις επιλογές των μαθημάτων τους και τις προοπτικές που διανοίγονται για εργοδότηση, μετά από σπουδές στη Βιολογία. Θα σας αποστείλουμε σύντομα στοιχεία επικοινωνίας των υπευθύνων, για να προβείτε στις απαραίτητες συνεννοήσεις.
Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που έστειλαν τις παρατηρήσεις τους για τα ΝΑΠ και τα σχολικά συγγράμματα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγινε συνάντηση με την επιθεώρηση και σχετική συζήτηση. Ακόμα οι εισηγήσεις όλων μας κωδικοποιήθηκαν και στάληκαν μέσω της ΟΕΛΜΕΚ στη ΔΜΕ και μέσω αυτής στον ΕΜΕ Βιολογίας. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις εισηγήσεις έγιναν αποδεκτές, ενώ κάποιες άλλες θα ληφθούν υπόψη ώστε να γίνουν οι διάφορες διορθώσεις στα σχολικά βιβλία, όπου απαιτείται. Ο Σύνδεσμος, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο των αλλαγών στο Λύκειο, θα είναι ανοικτός στις εισηγήσεις σας, τις οποίες θα μεταφέρουμε, εκ νέου, στην Επιθεώρηση. Πιστεύουμε ότι, ιδιαίτερα αυτή την πρώτη χρονιά εφαρμογής των αλλαγών, θα φανούν οι αδυναμίες, οι οποίες με την ανατροφοδότησή σας θα περιοριστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που πέρασε, λειτούργησε για δεύτερη χρονιά το <<Καλοκαιρινό Σχολείο Βιολογίας>>, στο ΚΠΕ Πεδουλά. Συμμετείχαν μαθητές από τις επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας, Λευκωσίας και Λεμεσού. Φέτος, το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, είχε εμπλουτιστεί με επιπρόσθετες πειραματικές δραστηριότητες, όπως αναπτύχθηκαν από αποσπασμένο μέλος μας στο ΠΙΚ. Για το φετινό Καλοκαιρινό Σχολείο οι διαδικασίες θα κινηθούν νωρίτερα, ώστε να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίσαμε πέρσι.
Μία από τις δράσεις αυτού του ΔΣ του Συνδέσμου θα είναι και η αλλαγή του καταστατικού, ώστε να καταστεί σύγχρονο και η λειτουργία του Συνδέσμου να αποκτήσει καταγεγραμμένη οργανωτική δομή. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό έργο για τη διετία 2017-2019.
Το φετινό συνέδριο της ΠΕΒ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 1-3 Δεκεμβρίου 2017. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, είτε για να παρουσιάσουν κάποια εργασία, είτε για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου αυτού, θα πρέπει να το δηλώσουν έγκαιρα στον Σύνδεσμο, ώστε να ζητήσει άδεια από τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης. Ο Σύνδεσμος προτίθεται να ζητήσει άδεια με απολαβές για την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου. Σύντομα θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση του Συνδέσμου για το θέμα αυτό.
Αναμένουμε ότι κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με την ΠΕΒ. Ήδη έχει γίνει μια συζήτηση για το θέμα. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση, σε εύθετο χρόνο.
Το 14ο συνέδριο του ΣΦΒΟ θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, στις 24 Μαρτίου 2018. Θα προταθεί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας όπως είναι συνδιοργανωτής του συνεδρίου.
e-mail: info@biosyn-oelmek.org
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα θέλαμε να μεταφέρετε σε μας τα όποια προβλήματα ή δυσκολίες συναντάτε, για να προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε.
Πρόσφατα έχει γίνει αναβάθμιση τόσο στη μορφή, όσο και στο περιεχόμενο της Ιστοσελίδας του Συνδέσμου και έχει εμπλουτιστεί με τις διάφορες δράσεις που ο Σύνδεσμος μας έχει ως τώρα αναλάβει. Αποσκοπούμε σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας από σας. Μέσα από την ιστοσελίδα θα μπορείτε να ενημερώνεστε για τα τεκταινόμενα γύρω από τον κλάδο και ακόμα να καταθέτετε τις απόψεις σας. Επίσης από την ιστοσελίδα θα μπορείτε να λαμβάνετε διάφορα έντυπα που χρειάζεστε από τον Σύνδεσμο. Παράλληλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι δύο ομάδες μας στο Facebook, Σύνδεσμος Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ, που αφορά τους εκπαιδευτικούς Βιολόγους Μέσης Εκπαίδευσης και Παγκύπρια Κοινότητα Βιοεπιστημόνων, στην οποία είναι ενταγμένοι Βιολόγοι από άλλους χώρους, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, μέλη της ΠΕΒ κλπ. Μέσω των ομάδων αυτών θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις και πιο άμεσες ανακοινώσεις. Όσοι από σας δεν έχουν ενταχθεί σε αυτές τις ομάδες, παρακαλούμε όπως κάνετε αίτημα και θα γίνετε αμέσως αποδεκτοί.

Γενικότερα, η επικοινωνία μας μπορεί να γίνει μέσω:
 της ιστοσελίδας μας (www.biosyn-oelmek.org)
 του email του Συνδέσμου (info@biosyn-oelmek.org)
 Facebook (www.facebook.com/groups/670297819664373)
 στα τηλέφωνα ή email των μελών του ΣΒΟ

Θέση Ονοματεπώνυμο Τηλέφωνο Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Πρόεδρος: Ανδρέας Σοφοκλέους 99529451 asofok@yahoo.com
Αντιπρόεδρος: Γεωργία Κούσπου 99419111 iuliak@cytanet.com.cy
Γραμματέας: Στέλιος Μουσικός 99459297 smousikos@yahoo.com
Βοηθός Γραμματέας: Νικόλας Παπανικόλας 99376772 nikpapanikolas@gmail.com
Οργανωτικός Γραμματέας: Ηρώ Ελευθερίου 96291133 iro_e@yahoo.com
Ταμίας: Νίκη Ρόουζ 99307552 nikimrose@hotmail.com
Βοηθός Ταμία: Μαρία Κυριάκου 96383327 maryvissi@yahoo.gr
Μέλος: Μαρία Μιτή 96493698 miti1967@gmail.com
Μέλος: Γιώργος Παπαϊωάννου  99490769 gpapaioannou@cytanet.com.cy
Μέλος: Ειρήνη Βλάχου vlachourena@hotmail.com
Μέλος: Γιώργος Λάζος 99321313 g.lazou@hotmail.com

Αγαπητοί συνάδελφοι, το ΔΣ του Συνδέσμου βρίσκεται στο πλάι σας. Είναι πολύ σημαντικό, να βρίσκεστε και σεις, έμπρακτα, δίπλα μας. Ευχή μας είναι όπως ολοένα μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων θα συμμετέχει στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει ο Σύνδεσμος.
Να θυμάστε ότι μέλη του Συνδέσμου είμαστε όλοι εμείς οι Βιολόγοι. Έτσι, ο Σύνδεσμος είναι από μας και βρίσκεται εδώ για να βοηθά όλους εμάς. Γι΄αυτό μείνετε κοντά μας!

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, πρώτιστα με υγεία, σε σας και τις οικογένειές σας.

Από το ΔΣ του Συνδέσμου Βιολόγων-Φυσιογνωστών (ΟΕΛΜΕΚ)

O Σύνδεσμος Φυσιογνωστών Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιήσει Εκλογική Απολογιστική Γενική Συνέλευση, στο κέντρο «ΟΑΣΙΣ» στη  Χοιροκοιτία, την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 6 μμ.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Γενική Συνέλευση είναι:

  1. Έκθεση πεπραγμένων της διετίας 2015-2017 από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.
  2. Οικονομικός απολογισμός.
  3. Συζήτηση θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο. Εισηγήσεις από τους παρευρισκόμενους, ενόψει της επόμενης διετίας.
  4. Εκλογή μελών του νέου Δ.Σ.

 

Η παρουσία όλων των συναδέλφων Βιολόγων είναι απαραίτητη. Καλούμε όσους από σας έχετε τη δυνατότητα και επιθυμείτε, όπως θέσετε υποψηφιότητα για το νέο ΔΣ του ΣΦΒΟ. Η βοήθεια όλων μας είναι απαραίτητη, προκειμένου ο Σύνδεσμος να μπορέσει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο έργο του.

 

Από το ΔΣ του ΣΦΒΟ

Διαβάστε το πρόγραμμα του Συνεδρίου με τα θέματα και τους ομιλητές

Αγαπητοί συνάδελφοι, “Καλή Σχολική Χρονιά 2016-2017”,
Ξεκινούμε τη νέα σχολική χρονιά με κυριότερο στόχο του Συνδέσμου την πλήρη εργαστηριοποίηση του μαθήματός μας, η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και σταδιακά να καλύψει όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Πρόσφατα σας στείλαμε δελτίο τύπου, με το οποίο σας ενημερώναμε για τις ενέργειες που έχουμε κάνει κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε (περικοπές, αποεργαστηριοποίηση μαθημάτων από το ΥΠΠ). Η περσινή χρονιά ήταν μια χρονιά εντατικού διαλόγου με το ΥΠΠ. Ως ένα μέτρο για τη μη εργαστηριοποίηση του μαθήματός μας από το ΥΠΠ, όπως και πέρσι, σας καλούμε και φέτος η διεξαγωγή των πειραμάτων να γίνεται με τη μορφή της επίδειξης από σας, με εξαίρεση τη Γ΄ Λυκείου, όπου το μάθημα είναι εργαστηριοποιημένο, στο πρότυπο της Φυσικής/Χημείας. Φέτος, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με την κλιμάκωση των μέτρων, αφού το ΥΠΠ ενώ από τη μια κατανοεί το δίκαιο του αιτήματός μας, από την άλλη δεν προχωρά στην υλοποίηση του. Με νέα δελτία τύπου θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις.
Σας υπενθυμίζουμε ότι και φέτος θα παραχωρηθεί η ώρα προετοιμασίας εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, θα παραχωρηθεί μία περίοδος σε συνάδελφους που διδάσκουν στο Λύκειο, με μέγιστο αριθμό 2 περιόδων σε κάθε σχολείο. Επειδή πέρσι είχαν παρατηρηθεί κάποιες αδυναμίες στην εφαρμογή του μέτρου, στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι δεν σας έχει παραχωρηθεί η ώρα υπευθύνου που δικαιούστε, σας παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με κάποιο από τα μέλη του συνδέσμου, ώστε να διεκδικήσουμε για σας αυτό το κεκτημένο δικαίωμα.
Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς ο Σύνδεσμος προγραμματίζει να διοργανώσει ημερίδα, στην οποία θα γίνει δημόσιος διάλογος ανάμεσα σε όλους τους Βιολόγους, Πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης και άλλους Βιολόγους που εργοδοτούνται σε χώρο διαφορετικό από την εκπαίδευση. Στην ημερίδα θα ακουστούν απόψεις οι οποίες ευελπιστούμε ότι θα συμβάλουν στην ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση της Βιολογίας, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά γενικότερα στην κοινωνία. Αναμένουμε ότι θα δώσετε δυναμικό παρών στη διοργάνωση αυτή, για να συμμετάσχετε στο διάλογο και να καταθέσετε τις δικές σας απόψεις.
Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συνδέσμου με τα Πανεπιστήμια και το ΙΝΓΚ, γίνεται προσπάθεια όπως, από τη φετινή σχολική χρονιά εξασφαλιστεί η δυνατότητα για επισκέψεις μαθητών στα εργαστήρια των πιο πάνω φορέων και ακόμα για επισκέψεις επιστημόνων στα σχολεία για ενημέρωση των μαθητών σε σχέση με τις επιλογές των μαθημάτων τους και τις προοπτικές που διανοίγονται για εργοδότηση, μετά από σπουδές στη Βιολογία. Θα σας αποστείλουμε σύντομα στοιχεία επικοινωνίας των υπευθύνων, για να προβείτε στις απαραίτητες συνεννοήσεις.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια ομάδα συναδέλφων ετοίμασε τα έντυπα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των ΝΑΠ και των σχολικών συγγραμμάτων. Τα έντυπα αυτά βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας κα σύντομα θα σας αποσταλούν, ώστε κατά τη διάρκεια της χρονιάς να σημειώνετε σε αυτά τις όποιες παρατηρήσεις σας. Αγαπητοί συνάδελφοι, παράκληση του Συνδέσμου είναι όπως επιδείξετε ενδιαφέρον, ώστε οι παρατηρήσεις σας να μεταφερθούν μέσω του Συνδέσμου στην επιθεώρηση. Είμαστε σίγουροι ότι η επιθεώρηση θα λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις σας και θα προχωρήσει σε αλλαγές, όπου χρειάζεται.
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που πέρασε, λειτούργησε για πρώτη φορά και με μεγάλη επιτυχία το "Καλοκαιρινό Σχολείο Βιολογίας", στο ΚΠΕ Πεδουλά. Συμμετείχαν μαθητές από τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, Ο θεσμός πρόκειται να συνεχιστεί και να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις φέτος. Ακόμα, θα εμπλουτιστεί το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με επιπρόσθετες πειραματικές δραστηριότητες που θα αναπτύξουν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί Βιολόγοι.
Το φετινό συνέδριο της ΠΕΒ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 18-20 Νοεμβρίου. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, είτε για να παρουσιάσουν κάποια εργασία, είτε για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του, θα πρέπει να το δηλώσουν πολύ σύντομα στον Σύνδεσμο, ώστε να ζητήσει άδεια από τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης. Ο Σύνδεσμος προτίθεται να ζητήσει άδεια με απολαβές για την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου. Πολύ σύντομα θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση του συνδέσμου για το θέμα αυτό.
Ο Σύνδεσμος προτίθεται να διοργανώσει εκπαιδευτική-ψυχαγωγική εκδρομή για συνάδελφους Βιολόγους. Η εκδρομή αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο φετινό φθινόπωρο, πιθανότατα εντός του μηνός Νοεμβρίου. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από σας, ώστε η εκδρομή να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις για τις δράσεις του Συνδέσμου.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα θέλαμε να μεταφέρετε σε μας τα όποια προβλήματα ή δυσκολίες (που αφορούν τον κλάδο) συναντάτε, για να προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε και να σας βοηθήσουμε.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει γίνει αναβάθμιση τόσο στη μορφή, όσο και στο περιεχόμενο της Ιστοσελίδας του Συνδέσμου και έχει εμπλουτιστεί με τις διάφορες δράσεις που ο Σύνδεσμος μας έχει ως τώρα αναλάβει. Αποσκοπούμε σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας από σας. Μέσα από την ιστοσελίδα θα μπορείτε να ενημερώνεστε για τα τεκταινόμενα γύρω από τον κλάδο και ακόμα να καταθέτετε τις απόψεις σας. Επίσης από την ιστοσελίδα θα μπορείτε να λαμβάνετε διάφορα έντυπα που χρειάζεστε από τον Σύνδεσμο. Παράλληλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι δύο ομάδες μας στο Facebook, Σύνδεσμος Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ, που αφορά τους εκπαιδευτικούς Βιολόγους Μέσης Εκπαίδευσης και Παγκύπρια Κοινότητα Βιοεπιστημόνων, στην οποία είναι ενταγμένοι Βιολόγοι από άλλους χώρους, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, μέλη της ΠΕΒ κλπ. Μέσω των ομάδων αυτών θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις και πιο άμεσες ανακοινώσεις. Όσοι από σας δεν έχουν ενταχθεί σε αυτές τις ομάδες, παρακαλούμε όπως κάνετε αίτημα και θα γίνετε αμέσως αποδεκτοί.
Γενικότερα, η επικοινωνία μας μπορεί να γίνει μέσω:

 

Θέση

Ονοματεπώνυμο

Τηλέφωνο

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Πρόεδρος

Ανδρέας Σοφοκλέους

99529451

asofok@yahoo.com

Αντιπρόεδρος

Στέλιος Μεταξάς

96359395

hmikpania@yahoo.gr

Γραμματέας

Νικόλας Παπανικόλας

99376772

nikpapanikolas@gmail.com

Βοηθός Γραμματέας

Θεράπων Θεράποντος

99357326

ttherapo@yahoo.com

Οργανωτικός Γραμματέας

Λουκάς Νικολάου

99540538

nicolaou_loucas@yahoo.com

Ταμίας

Σώτη Κωνσταντίνου

99560788

s.constantinou@cytanet.com.cy

Μέλος

Στέλιος Μουσικός

99459297

smousikos@yahoo.com

Μέλος

Άγγελος Αγαθαγγέλου

96355078

aggeloaga@hotmail.com

Μέλος

Ηρώ Ελευθερίου

96291133

iro_e@yahoo.com

Αγαπητοί συνάδελφοι, το ΔΣ του Συνδέσμου βρίσκεται στο πλάι σας. Είναι πολύ σημαντικό, να βρίσκεστε και σεις, έμπρακτα, δίπλα μας. Ήδη ένας αριθμός συναδέλφων έχουν εργαστεί για τη δημιουργία των εντύπων για τη μελέτη των ΝΑΠ. Τους ευχαριστούμε θερμά. Ευχή μας είναι όπως ολοένα μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων θα συμμετέχει στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει ο Σύνδεσμος, τόσο ως συμμετέχοντες, αλλά και ως διοργανωτές των δραστηριοτήτων αυτών.
Να θυμάστε ότι μέλη του Συνδέσμου είμαστε όλοι εμείς οι Βιολόγοι. Έτσι, ο Σύνδεσμος είναι από μας και βρίσκεται εδώ για να βοηθά όλους εμάς. Γι΄αυτό μείνετε κοντά μας!
Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, πρώτιστα με υγεία, σε σας και τις οικογένειές σας.
Από το ΔΣ του Συνδέσμου Βιολόγων-Φυσιογνωστών (ΟΕΛΜΕΚ)

Έχει σταλεί σήμερα εγκύκλιος προς τους Διευθυντές Γυμνασίων/Λυκείων για δημιουργία Αίθουσας Βιολογίας επιπλέον από το υφιστάμενο Εργαστήριο Βιολογίας. Οι διευθυντές υποχρεούνται να απαντήσουν για τις ενέργειές τους μέχρι τη 12η Σεπτεμβρίου.

Κατεβάστε την εγκύκλιο εδώ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το Πανεπιστήμιο
Frederick προσφέρει για τα μέλη του συνδέσμου μας δύο υποτροφίες του 50% και τρεις υποτροφίες του 30%. Οι υποτροφίες αφορούν στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Η τιμή του Προγράμματος είναι 6.570 ευρώ. Μπορείτε να τυπώσετε την επιστολή για την παροχή υποτροφιών εδώ. Η αίτηση για παροχή υποτροφίας βρίσκεται εδώ.
Για τους ενδιαφερόμενους, είναι μια καλή ευκαιρία να αποκτήσουν
μεταπτυχιακό στο θέμα, με σαφώς μειωμένες τιμές, μια που για πρώτη φορά
δίνονται φέτος αυτές οι υποτροφίες.

Διαβάστε εδώ την κοινή ανακοίνωση ΠΕΒ-ΣΒΟ όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΕΒ (Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων). Αφορά τη συνεργασία μεταξύ της ΠΕΒ και του Συνδέσμου μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Χθες Τετάρτη 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του ΣΒΟ με μελη του ΔΣ του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών (ΤΒΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με βασικό άξονα την αναβάθμιση της βιολογίας στον τόπο μας. Η συνάντηση ήταν η πρώτη από σειρά επαφών που θα ακολουθήσουν με το ΤΒΕ με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στους βιολόγους εκπαιδευτικούς της μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Από το ΔΣ του ΣΒΟ

ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΦΕΛΕΚΚΗ*

Διάβασα πρόσφατα στο διαδίκτυο  μια πολυσέλιδη έκθεση της UNESCO από τον Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης Dr J.C. Van der Steen, στην οποία αναλύει τη διδασκαλία της Βιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο Dr Van der Steen, δίνει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του μαθήματος της Βιολογίας ανά το παγκόσμιο και συγκεντρώνεται στην προσπάθεια διαφόρων χωρών να μεταλλάξουν τη διδασκαλία του μαθήματος ούτως ώστε να ταυτίζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας και της τεχνολογικής εξέλιξης. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χωρά που προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στο μάθημα της Βιολογίας εισάγοντας την πρακτική άσκηση στη διδασκαλία και δίνοντας τη δυνατότητα στο μαθητή να «μάθει κάνοντας». Το παράδειγμα της Αμερικής ακολούθησαν και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Η έκθεση καταλήγει συμπεραίνοντας ότι η μεταρρύθμιση του μαθήματος της Βιολογίας με την εισαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων είναι απαραίτητη και τονίζει ότι «η ενεργή συμμετοχή του μαθητή στη διερεύνηση  συγκεκριμένων προβλημάτων είναι η καλύτερη μέθοδος μάθησης στον επιστημονικό τομέα. Οι εργαστηριακές ασκήσεις είναι απαραίτητες στην εκπαίδευση των μαθητών, βοηθώντας τους να βελτιώσουν όχι μόνο τις γνώσεις τους αλλά και τις πνευματικές τους ικανότητες». Η έκθεση αυτή γράφτηκε στις 27 Ιουλίου το 1964!!!!

Το 2015 η Ευρώπη και η Αμερική προχωρούν σε νέες μεταρρυθμίσεις στο μάθημα της Βιολογίας.  Τα παραδοσιακά εργαστήρια κρίνονται πλέον μη ικανοποιητικά. Οι αρμόδιοι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με  διαφόρους Συνδέσμους Βιολογίας στην Ευρώπη καινοτομούν αλλάζοντας την εργαστηριακή ύλη στην Βιολογία ούτως ώστε να καταστεί πιο άμεση προς τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και να συνδέεται άμεσα  με την επιστημονική έρευνα.

Το 2015 στην Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη συζητούμε…! Ακόμη προσπαθούμε να αποφασίσουμε: είναι η Βιολογία εργαστηριακό μάθημα ή όχι;(τουλάχιστον στη δημόσια εκπαίδευση). Μπορεί η πρακτική θα βελτιώσει την κατανόηση του μαθητή για το μάθημα και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης; Μπορεί ο μαθητής να εμπνευστεί για την επιστήμη ακούγοντας τον καθηγητή του απλά να μιλά;  Θεωρώ άσκοπο να προσπαθήσω να απαντήσω αυτά τα ερωτήματα γιατί οι απαντήσεις είναι προφανείς.

Θα ήθελα όμως να παραθέσω κατά τη γνώμη μου τις επιλογές που έχουμε ως Κύπρος:

  1. Μπορούμε να καινοτομήσουμε. Όχι απλά να εργαστηριοποιήσουμε το μάθημα τα ης Βιολογίας, αλλά ναεισαγάγουμεπρακτικέςασκήσειςοιοποίεςθαβοηθούντομαθητήναασχοληθείμεπραγματικάσενάρια. Το κόστος δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση αποτρεπτικός παράγοντας. Μπορεί να εισαχθεί η πρακτική στη διδασκαλία φτηνά και αποτελεσματικά.
  2. Μπορούμε να εργαστηριοποιήσουμε το μάθημα με τον παραδοσιακό τρόπο. Σίγουρα και αυτό θα είναι ένα βήμα προς τα μπρος.

Επίσης απλά μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα και να περιμένουμε να γίνει η χώρα μας κέντρο καινοτομίας και εκπαίδευσης "από μόνη".

Η επιλογή είναι δική μας.

*Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας και Ιατρικής, Συντονιστής Προγράμματος της  Βιολογίας του Ανθρώπου,  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 στο paideia-news. Διαβάστε το άρθρο εδώ