Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά 2017 – 2018

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιολόγων-Φυσιογνωστών ΟΕΛΜΕΚ

Αγαπητοί συνάδελφοι, “Καλή και Παραγωγική Σχολική Χρονιά 2017-2018”,
Ξεκινούμε τη νέα σχολική χρονιά με κυριότερο στόχο του Συνδέσμου, την πλήρη εργαστηριοποίηση του μαθήματός μας, η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και σταδιακά να καλύψει όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Πρόσφατα σας στείλαμε δελτίο τύπου, με το οποίο σας ενημερώναμε για τις ενέργειες που έχουμε κάνει για το θέμα. Θα συνεχίσουμε ακούραστα τις προσπάθειες μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε (περικοπές, αποεργαστηριοποίηση μαθημάτων από το ΥΠΠ).
Ως ένα μέτρο για τη μη εργαστηριοποίηση του μαθήματός μας από το ΥΠΠ, όπως τα τελευταία χρόνια , έτσι και φέτος, σας καλούμε, η διεξαγωγή των πειραμάτων να γίνεται με τη μορφή της επίδειξης από σας, με εξαίρεση τη Γ΄ Λυκείου, όπου το μάθημα είναι εργαστηριοποιημένο, στο πρότυπο της Φυσικής/Χημείας (θα σταλεί επίσημη ανακοίνωση εντός Σεπτεμβρίου). Μετά από μια κατ΄ αρχήν συζήτηση με την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, η οργάνωσή μας είναι έτοιμη να μας υποστηρίξει στο αίτημά μας. Βεβαίως, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με την ΟΕΛΜΕΚ και στη συνέχεια με τον ΥΠΠ για συζήτηση του τόσο σημαντικού για μας τους Βιολόγους θέματος. Ανάλογα με την εξέλιξη του διαλόγου, θα προχωρήσουμε σε ενέργειες, μη αποκλείοντας τη λήψη μέτρων. Με νέα δελτία τύπου θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις.
Επειδή είχαν δημιουργηθεί κάποιες παρεξηγήσεις από συγκεκριμένο επαρχιακό γραφείο, ζητήσαμε, με επιστολή μας, να εκδοθεί εγκύκλιος από τη ΔΜΕ, τόσο σε σχέση με την εργαστηριοποίηση στη Γ λυκείου, όσο και για την παραχώρηση ώρας προετοιμασίας εργαστηρίου για τη Γ΄ Λυκείου.
Στην ίδια επιστολή ζητήσαμε ακόμα στα τμήματα Β΄ Λυκείου ο αριθμός των μαθητών να μην ξεπερνά τους 20 (πράγμα που στην ουσία συνιστά εργαστηριοποίηση, κατά το πρότυπο της Γ΄ Λυκείου.
Σε περίπτωση που δεν ισχύσουν τα πιο πάνω στο σχολείο σας, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε ώστε να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες. Σας υπενθυμίζουμε ότι αναμένουμε να παραχωρηθεί μία περίοδος για προετοιμασία εργαστηρίου, στους συνάδελφους που διδάσκουν στο Λύκειο, με μέγιστο αριθμό 2 περιόδων σε κάθε σχολείο.
Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συνδέσμου με τα Πανεπιστήμια και το ΙΝΓΚ, όπως πέρσι έχει εξασφαλιστεί και φέτος η δυνατότητα για επισκέψεις μαθητών στα εργαστήρια των πιο
e-mail: info@biosyn-oelmek.org
πάνω φορέων και ακόμα για επισκέψεις επιστημόνων στα σχολεία για ενημέρωση των μαθητών σε σχέση με τις επιλογές των μαθημάτων τους και τις προοπτικές που διανοίγονται για εργοδότηση, μετά από σπουδές στη Βιολογία. Θα σας αποστείλουμε σύντομα στοιχεία επικοινωνίας των υπευθύνων, για να προβείτε στις απαραίτητες συνεννοήσεις.
Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που έστειλαν τις παρατηρήσεις τους για τα ΝΑΠ και τα σχολικά συγγράμματα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγινε συνάντηση με την επιθεώρηση και σχετική συζήτηση. Ακόμα οι εισηγήσεις όλων μας κωδικοποιήθηκαν και στάληκαν μέσω της ΟΕΛΜΕΚ στη ΔΜΕ και μέσω αυτής στον ΕΜΕ Βιολογίας. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις εισηγήσεις έγιναν αποδεκτές, ενώ κάποιες άλλες θα ληφθούν υπόψη ώστε να γίνουν οι διάφορες διορθώσεις στα σχολικά βιβλία, όπου απαιτείται. Ο Σύνδεσμος, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο των αλλαγών στο Λύκειο, θα είναι ανοικτός στις εισηγήσεις σας, τις οποίες θα μεταφέρουμε, εκ νέου, στην Επιθεώρηση. Πιστεύουμε ότι, ιδιαίτερα αυτή την πρώτη χρονιά εφαρμογής των αλλαγών, θα φανούν οι αδυναμίες, οι οποίες με την ανατροφοδότησή σας θα περιοριστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που πέρασε, λειτούργησε για δεύτερη χρονιά το <<Καλοκαιρινό Σχολείο Βιολογίας>>, στο ΚΠΕ Πεδουλά. Συμμετείχαν μαθητές από τις επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας, Λευκωσίας και Λεμεσού. Φέτος, το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, είχε εμπλουτιστεί με επιπρόσθετες πειραματικές δραστηριότητες, όπως αναπτύχθηκαν από αποσπασμένο μέλος μας στο ΠΙΚ. Για το φετινό Καλοκαιρινό Σχολείο οι διαδικασίες θα κινηθούν νωρίτερα, ώστε να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίσαμε πέρσι.
Μία από τις δράσεις αυτού του ΔΣ του Συνδέσμου θα είναι και η αλλαγή του καταστατικού, ώστε να καταστεί σύγχρονο και η λειτουργία του Συνδέσμου να αποκτήσει καταγεγραμμένη οργανωτική δομή. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό έργο για τη διετία 2017-2019.
Το φετινό συνέδριο της ΠΕΒ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 1-3 Δεκεμβρίου 2017. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, είτε για να παρουσιάσουν κάποια εργασία, είτε για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου αυτού, θα πρέπει να το δηλώσουν έγκαιρα στον Σύνδεσμο, ώστε να ζητήσει άδεια από τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης. Ο Σύνδεσμος προτίθεται να ζητήσει άδεια με απολαβές για την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου. Σύντομα θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση του Συνδέσμου για το θέμα αυτό.
Αναμένουμε ότι κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με την ΠΕΒ. Ήδη έχει γίνει μια συζήτηση για το θέμα. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση, σε εύθετο χρόνο.
Το 14ο συνέδριο του ΣΦΒΟ θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, στις 24 Μαρτίου 2018. Θα προταθεί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας όπως είναι συνδιοργανωτής του συνεδρίου.
e-mail: info@biosyn-oelmek.org
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα θέλαμε να μεταφέρετε σε μας τα όποια προβλήματα ή δυσκολίες συναντάτε, για να προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε.
Πρόσφατα έχει γίνει αναβάθμιση τόσο στη μορφή, όσο και στο περιεχόμενο της Ιστοσελίδας του Συνδέσμου και έχει εμπλουτιστεί με τις διάφορες δράσεις που ο Σύνδεσμος μας έχει ως τώρα αναλάβει. Αποσκοπούμε σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας από σας. Μέσα από την ιστοσελίδα θα μπορείτε να ενημερώνεστε για τα τεκταινόμενα γύρω από τον κλάδο και ακόμα να καταθέτετε τις απόψεις σας. Επίσης από την ιστοσελίδα θα μπορείτε να λαμβάνετε διάφορα έντυπα που χρειάζεστε από τον Σύνδεσμο. Παράλληλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι δύο ομάδες μας στο Facebook, Σύνδεσμος Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ, που αφορά τους εκπαιδευτικούς Βιολόγους Μέσης Εκπαίδευσης και Παγκύπρια Κοινότητα Βιοεπιστημόνων, στην οποία είναι ενταγμένοι Βιολόγοι από άλλους χώρους, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, μέλη της ΠΕΒ κλπ. Μέσω των ομάδων αυτών θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις και πιο άμεσες ανακοινώσεις. Όσοι από σας δεν έχουν ενταχθεί σε αυτές τις ομάδες, παρακαλούμε όπως κάνετε αίτημα και θα γίνετε αμέσως αποδεκτοί.

Γενικότερα, η επικοινωνία μας μπορεί να γίνει μέσω:
 της ιστοσελίδας μας (www.biosyn-oelmek.org)
 του email του Συνδέσμου (info@biosyn-oelmek.org)
 Facebook (www.facebook.com/groups/670297819664373)
 στα τηλέφωνα ή email των μελών του ΣΒΟ

Θέση Ονοματεπώνυμο Τηλέφωνο Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Πρόεδρος: Ανδρέας Σοφοκλέους 99529451 asofok@yahoo.com
Αντιπρόεδρος: Γεωργία Κούσπου 99419111 iuliak@cytanet.com.cy
Γραμματέας: Στέλιος Μουσικός 99459297 smousikos@yahoo.com
Βοηθός Γραμματέας: Νικόλας Παπανικόλας 99376772 nikpapanikolas@gmail.com
Οργανωτικός Γραμματέας: Ηρώ Ελευθερίου 96291133 iro_e@yahoo.com
Ταμίας: Νίκη Ρόουζ 99307552 nikimrose@hotmail.com
Βοηθός Ταμία: Μαρία Κυριάκου 96383327 maryvissi@yahoo.gr
Μέλος: Μαρία Μιτή 96493698 miti1967@gmail.com
Μέλος: Γιώργος Παπαϊωάννου  99490769 gpapaioannou@cytanet.com.cy
Μέλος: Ειρήνη Βλάχου vlachourena@hotmail.com
Μέλος: Γιώργος Λάζος 99321313 g.lazou@hotmail.com

Αγαπητοί συνάδελφοι, το ΔΣ του Συνδέσμου βρίσκεται στο πλάι σας. Είναι πολύ σημαντικό, να βρίσκεστε και σεις, έμπρακτα, δίπλα μας. Ευχή μας είναι όπως ολοένα μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων θα συμμετέχει στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει ο Σύνδεσμος.
Να θυμάστε ότι μέλη του Συνδέσμου είμαστε όλοι εμείς οι Βιολόγοι. Έτσι, ο Σύνδεσμος είναι από μας και βρίσκεται εδώ για να βοηθά όλους εμάς. Γι΄αυτό μείνετε κοντά μας!

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, πρώτιστα με υγεία, σε σας και τις οικογένειές σας.

Από το ΔΣ του Συνδέσμου Βιολόγων-Φυσιογνωστών (ΟΕΛΜΕΚ)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply